ΣΤΕΓΗ ΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΤΕΧΝΩΝ


Την Κυριακή 30 Σεπτεμβρίου και ώρα 7 μ.μ. στην Αίθουσα της οδού Οδ. Φωκά 64 στις Συκιές Θεσσαλονίκης άρχισε την λειτουργία της η ΣΤΕΓΗ ΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΤΕΧΝΩΝ «ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΙΑΜΑΝΤΗΣ». Η Στέγη έχει σκοπό την προβολή και διάδοση, την μελέτη και ερμηνεία μεγάλων μορφών της Ρωμηοσύνης της Τέχνης της Ποιήσεως, της Λογοτεχνίας, με κεντρικό μοχλό και εμπνευστή της Ελληνορθόδοξης Παρουσίας και συνέχειας τον Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη.

Η πρώτη διάλεξη με θέμα «Ο ΠΑΠΑΔΙΑΜΑΝΤΗΣ ΚΑΙ Η ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΠΑΡΑΔΟΣΗ» έγινε με επιτυχία από τον Καθηγητή της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης κ. Ανέστη Κεσελόπουλο. Τον παρουσίασε στους ακροατές ο Πανοσιολογιότατος Αρχιμανδρίτης κ. Ιωαννίκιος Κοτσώνης Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Μεταμορφώσεως Σοχού, ο  οποίος επεκαλέσθη τις ευλογίες του Σεβασμιοτάτου Μητροπολίτου Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως κ.κ. Βαρνάβα υπό την αιγίδα του οποίου τίθετε η Στέγη. Ετόνισε την επικαιρότητα των έργων του κορυφαίου της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας μας σε καιρούς δυσχειμέρους και πονηρούς, κατά τους οποίους απεμπολείται ή και προδίδεται η ζωντανή Παράδοση του Έθνους μας στην Παιδεία και στα σχολεία μας, στην κοινωνία, στην Λατρευτική μας ζωή και πράξη.

Ο ομιλητής βαθύς μελετητής του Παπαδιαμάντη, παρουσίασε ανάγλυφα την Ορθόδοξη Παράδοση και Λατρευτική ζωή, όπως την εβίωσε και την εδίδαξε ο μεγάλος Παπαδιαμάντης στα ποικίλα διηγήματά του, αποσπάσματα των οποίων ανέγνωσε. Ο κ. Καθηγητής ρέκτης της Παπαδιαμαντικής Λογοτεχνίας και φιλακόλουθος πάντοτε των Ιερών Ακολουθιών της Εκκλησίας μας ,έχει συγγράψει ειδικό βιβλίο για την προβολή της Λατρείας και της Παραδόσεως που είναι ζωή και ζωοποιός για τον Ελληνορθόδοξο λαό μας και μπορεί να ανασταίνει, να γλυκαίνει, να αναπλάθει, να παρηγορεί, να ενώνει με τον Χριστόν Τον Οποίον «δεν έπαυσε μετά λατρείας να υμνεί εν όσω ζούσε και ανέπνεε» ο Παπαδιαμάντης.

ΕΚ ΤΗΣ ΣΤΕΓΗΣ ΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΤΕΧΝΩΝ «ΑΛΕΞΑΝΡΟΣ ΠΑΠΑΔΙΑΜΑΝΤΗΣ»